Politik under valåret

Det här är en sida med ett tema där åsikterna skiljer sig åt, och där åsikterna ska skilja sig åt. Det är politik vi talar om, och i ett demokratiskt system ska man kunna tycka olika men ändå vara vänner. Detta är en del av grunden till den demokrati som vi faktiskt bor i idag. Men vad ska man tycka? Folk som kanske inte är så intresserade, eller tycker att det är speciellt roligt, kanske inte heller vet vad de tycker om olika sakfrågor – än mindre vilket parti som de ska rösta på.

Denna sidan är till för dem – men också andra, som vill lära sig mer. Det är ju som bekant valår i år, och med ett sådant kommer ett visst ansvar. Vilket parti man röstar på avgör ändå hur landet kommer att formas framöver. Därför är det bra att hålla koll på vilka partier som tycker vad, och vad ett land med dem i makten skulle innebära.

Varför ska jag rösta?

Många känner sig nog lite uppgivna när det kommer till dagens politiska läge. Inga politiker tycks lyssna, och alla problem är för stora för att ha ens en liten chans att lösa dem. Kanske är det också därför som vissa inte är intresserade av politik. Vem vet! Hur som helst är det viktigt att rösta, för att visa vad man tycker. Om man inte tycker att något av partierna representerar de åsikter som man själv står för, så kan man faktiskt rösta blankt! Det är helt legitimt att göra det om man tycket att det är det rimligaste alternativet, men det viktigaste är att rösta överhuvudtaget. Det är inte en rätt att ta för givet!

Men vad ska jag rösta på?

Det beror på vad du har för intressen och åsikter. Detta skiljer sig åt beroende på vem du råkar vara. Läs på denna sida så kommer du att kunna göra ett mer genomtänkt val sedan!